“Šapni Mitolovcu – Zaštitimo Uzbunjivače”

NVO Radio Kameleon  – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije Tuzla proteklih 7 mjeseci realizuje projekat “Šapni Mitolovcu – Zaštitimo Uzbunjivače” u okviru programa partnerskog građanskog zastupanja CAPP II Centara Civilnih Inicijativa.

 

O rezultatima projekta, dosadašnjim aktivnostima te planovima za budućnost MitoLovci su danas govorili na konferenciji za novinare održanoj u Tuzli

 

Osnovni ciljevi projekta “Šapni Mitolovcu – Zaštitimo Uzbunjivače” su:
– Kreiranje pozitivne društvene atmosfere kao podršku među ključnim akterima za usvajanje Zakona o zaštiti Uzbunjivača  u Parlamentarnoj skupštini BiH.
– Pružanje PR i medijske podrške Udruženju za zaštitu Uzbunjivača tokom procedure usvajanja Zakona o zaštiti Uzbunjivača
– Jačanje antikoruptivnog opredjeljenja bh. javnosti kroz pojačan medijski pritisak

 

Inicijativa za organizovanje Uzbunjivača, pokretanje pitanja rješavanja problematike prijavitelja korupcije u BIH,pokrenuta je od strane Centra za odgovornu demokratiju LUNA iz Rudog. Nacrt zakona i svu prateću pravnu proceduru pripremili  su članovi  udruženja COD LUNA i UG Uzbunjivači dok je NVO  Kameleon za zadatak u proteklih sedam mjeseci projekta “Šapni Mitolovcu – Zaštitimo Uzbunjivače” imao kompletnu  PR podršku.

 

Ko su Uzbunjivači?

 

Uzbunjivač, ili kako je u nacrtu Zakona navedeno, prijavitelj korupcije, je osoba koja obavještava javnost ili nadležni  autoritet o nedozvoljenim aktivnostima u vladi i vladinim organizacijama, javnim ili privatnim organizacijama ili kompanijama.
Preko 40 % dokumentiranih dojava korupcije stiže od Uzbunjivača. U BiH ne postoji zakonski okvir za zaštitu prijavitelja korupcije. Insajderi, Zvizdači, Šaptači ili Uzbunjivači izloženi su različitim oblicima torture: degradiranju, otpuštanju s posla, prijetnjama, zastrašivanju, markirani su kao izdajnici…

 

Na www.mitolovac.ba dostupni su snimci svjedočenja članova Udruženja za zaštitu Uzbunjivača.

 

Zajednička akcija aktera ovog projekta krajem aprila 2013. pokazala je rezultate:

 

25. 04. 2013. godine  Federalni premijer, Ministar pravde FBIH i članovi udruženja na zajedničkoj press konferenciji u Vladi FBIH promovisali su Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije. Dakle, Zakon na federalnom nivou je u proceduri, izvorni oblik prednacrta zakona možete pogledati ovdje.

 

22.05.2013. U parlamentu BiH održan je završni sastanak sa mješovitom parlamentarnom grupom za konačni nacrt zakona na državnom nivou. Nakon javne rasprave i konsultacija na Pravnom fakultetu u Mostaru na prvoj narednoj sjednici parlamenta očekuje se  ulazak nacrta zakona u proceduru.

 

Rezime aktivnosti MitoLovaca u ovom periodu:

 

U toku proteklih sedam mjeseci ralizacije pokrenuto je  potpisivanje peticije za zaštitu Uzbunjivača, Gradjani će do kraja juna imati mogućnost potpisivanja online peticije  na web platformi  www.mitolovac.ba . Peticija je potpisivana  i za vrijeme javnih promocija projekta  u 8 gradova: Tuzla, Brčko, Srebrenica, Bijeljina, Travnik, Zenica,  Bihać i Prijedor te danas ponovo u Tuzli na finalnoj promociji projekta.

 

U ovom trenutku ukupan broj potpisnika peticije je 7532, što očekujemo da će se uvećati nakon prebrojavanja potpisa prikupljenih tokom  današnje promocije projekta u Tuzli gdje su gradjani imali priliku da podrže hitno usvajanje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije.

 

Na Konkurs za najbolji dizajn za majicu o temi korupcija pokrenut početkom godine pristigli su brojni radovi. Osnovni kriteriji koji su  trebali biti ispunjeni su kreativnost, osnovni principi grafičkog dizajna i što je najvažnije – originalna antikoruptivna poruka. U finale je odabrano 5 radova.  Žiri sastavljen od urednika portala www.mitolovac.ba , projekt koordinator MitoLovca  i kreativnog tima Kameleon Media Group pregledao je sve radove te donio odluku da se ne dodijeli prva nagrada, uz glavni razlog da nijedan predloženi dizajn nije ispunio sve kriterije.

 

Danas su na konferenciji za novinare održanoj u Tuzli javnosti predstavljeni nagrađeni radovi, te dodijeljene  nagrade.

Nagrade:

Druga nagrada – 200 KM Edina Kamenjašević  Tuzla
Treća nagrada – 100 KM  Ali Mokayes Ljubače

Tim MitoLovca i po okončanju ovog projekta nastavit će sa podrškom Udruženju za zaštitu Uzbunjivača. Cilj obje organizacije je da se i nakon donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, zajedničkim snagama izbori za primjenu zakona u praksi.

 

Web platforma Mitolovac.ba i u budućnosti će ostati alat građanstvu za anonimne prijave koruptivnih i kriminalnih radnji.

 

Glavna ideja projekta MitoLovca  definisana je kao nastojanje da se, većim prisustvom tema korupcije i antikoruptivnih strategija u javnoj sferi podstakne tranzicija opše i posebnih javnosti u Bosni i Hercegovini iz stanja pasivnog informacijskog napredovanja, koje karakteriše pasivno konzumiranje informacija o korupciji; u stanje aktivnog informacijskog napredovanja sa ličnim angažovanjem. Mediji zajedno sa nevladinim sektorom moraju vršiti pritisak na pravosudni sistem BIH da ubrza rad i poboljša učinkovitost.

Posted in Vijesti.