Sarajevo Grand Prix – Više od trke

Grand Prix Sarajevo je projekat pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije i uz aktivnu podršku Tour de France-a, a kao dio velikog projekta “Sarajevo u srcu Europe” koji se održava u junu 2014. godine.
Projekat Grand Prix Sarajevo sadrži više povezanih elemenata i to:

 

Medjunarodnu UCI trku “Sarajevo Grand Prix” koja je kao sportski događaj već uvrštena u UCI kalendaru i predstavlja okupljanje velikog broja biciklista iz preko 20 zemalja svijeta i preko 140 takmičara.Ova trka će u suradnji sa Balkanskim Savezom da predstavlja i Balkansko prvenstvo 2014. godine, što joj daje još veću važnost i kredibilitet. Trka kako je definisano kreće iz Istočnog Sarajeva i stiže u Sarajevo. U toku trke biciklisti prolaze kroz slijedeće opštine: Vogošća, Ilijaš, Visoko, Kiseljak, Iliđa, Hadžići, Trnvo, Istočno Sarajevo Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo i Stari Grad Sarajevo. Trka prolazi kroz različite predjele i po prvi put u BiH imat će Live prenos tokom cijele utrke i prenos na cilju gdje ćemo organizovati veliki doček trke.

 

 

 

Sarajevo Tour – Biciklijada od Istočnog Sarajeva do centra Sarajeva za preko 5 000 biciklista rekreativaca iz 50 gradova BiH. Pozvat ćemo sve ljude dobre volje koji vole biciklizam i uživaju da se rekreativno bave biciklizmom da uzmu učešće u ovoj aktivnosti i dočekaju prefesionalnu trku.

 

Europe Family Day – kao posebnu manifestaciju – predstavljanja raznih zemalja Europe u suradnji sa ambasadama. Svaka zainteresovana ambasada će imati priliku da predstavi svoju zemlju i na neposredan način dođe u kontakt sa mladim ljudima iz cijele BiH, što će zasigurno pozitivno uticati na obje strane.

 

Medijska/PR kampanja– cijelu trku prati velika medijska i PR kampanja, pozivanje na sport i vožnju biciklom. U sklopu promocije projektni tim će posjetiti univerzitete, biciklističke klubove, gradove kako bi prezentovali projekat i ideju biciklizma.

21. oktobra imamo organizovanu prezentaciju SGP projekta na oficijelnoj najavi Tour de France-a u Parizu. 07. novembra ćemo ugostiti direktora Tour de France-a i predstaviti projekat u Sarajevu.

Svi sportski novinari iz regiona i sve medijske kuće bit će obavještavane i pozvane da isprate ovaj događaj. Na samom eventu će biti prenos uživo, a snimke će se emitovati u globalnoj emisiji Tour de France-a koja se doseže do 190 zemalja svijeta. Obezbijedit ćemo online live prenos.

 

Partneri i korisnici:

 

Nacionalni-državni

 

–  Francuska ambasada u BiH

– Opštine kroz koje prolazi trka, zajednička Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Federacija BiH, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina,

– Biciklistički Savez Bosne i Hercegovine

– Francuski institut Bosne i Hercegovine.

– Udruženje građana Radio Kameleon

– Europski pokret u BiH

 

Međunarodni

– UCI: Međunarodna biciklistička unija

– ASO Amaury Sport Organisation i Tour de France

– Balkanski Savez biciklista

– Francuska televizije (France 2, France 3, Arte, itd. …)

 

Više informacija o Sarajevo Grand Prix potražite na službenim interenet stranicama OVDJE

Posted in Projekti.