O nama

NVO “Radio Kameleon-otvorena mreža ljudskih prava i demokratije” je nezavisna, nevladina, neprofitna organizacija osnovana 2003. godine u cilju pozitivnog doprinošenja mijenjanju okruženja za kreiranje javnih politika i implementacije zakona i prava u Bosni i Hercegovini – čineći ih više transparentnim i inkluzivnim, baziranim na dokazima i orijentisanim ka EU.

 

Misija, NVO “Radio Kameleon” – uspostavlja ravnotežu između uloge vladinog partnera i pažljivog kontrolora vladinih aktivnosti i planova u sferi kreiranja javnih politika u procesu demokratizacije društva i ekonomskog napretka BiH. Iistraživanja i analiza, implementacija rezultata i programa potrebnih za donošenje odluka te strateško približavanje zakonima EU, pronalaženje i zagovaranje javnih politika u cilju unapređenja procesa pristupanja BiH EU. Pozicioniranja BiH kao partnera državama članicama EU implementacijom zakona o: transparentnosti i odgovornosti demokratskih struktura vladavine, uređenosti i performansi tržišta i konkurentnosti te poticanja razvoja i sposobnosti da se ispune kriterijumi članstva u EU uz maksimalnu mogućnost da se iskoriste prava i prilike koje odatle proizilaze. Udruživanjem i kreiranjem mreža “stake holdera” postati legitiman partner za javno zagovaranje i promjene politika prema pozitivnom razvoju u standardima EU.

 

Vizija NVO “Radio Kameleon” – 2020. godine BiH NVO “Radio Kameleon” je uspostavila i ojačala vodeću nezavisnu organizaciju za istraživanje i javno zagovaranje ekonomskih politika i unapređenje poslovnog ambijenta GEN(Gazella Enterprise Network) koja je samostalna, nezavisna i samoodrživa sa ciljem aktivne uloge u procesu kreiranja ekonomskih politika u BiH. Članovi mreže su najbolja i najutjecajnije poduzetničke kompanije, bazirane na malim i srednjim preduzećima, ali i široko priznati eksperti, mediji i NVO-i čiji uticaj i glas čini sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine.