VELIKI BALETNI SPEKTAKL U TUZLI!!!

Radio Kameleon i Colosseum vam donose: VELIKI BALETNI SPEKTAKL U TUZLI!!!

 

U subotu, 22. novembra 2014. godine, sa početkom u 19:00 sati, Carski ruski balet će u našem gradu izvesti baletni spektakl kojeg čine dvije velike baletne predstave: “Labuđe jezero” i “Orašar”, velikog ruskog kompozitora Pjotra Iljiča Čajkovskog.

 

Carski ruski balet osnovali su 1994. godine Gedeminias Taranda, bivši solista Boljšoj teatra i Nikolai Anokhine, bivši solista trupe narodnih plesova Igora Moiseyeva. Počasna direktorica ovog baletnog ansambla je legendarna balerina Maja Pliseckaja, koja je i inicirala osnivanje ansambla koji danas ima četrdesetak članova educiranih u naboljim ruskim školama. Ansambl je gotovo neprestano na turnejama, ali istovremeno repertoarno održavaju izvedbe u Novaya opernom kazalištu u Moskvi. Iako postavljaju uglavnom klasične balete, povremeno se bave i modernim plesom.

 

Ono čime Carski ruski balet uistinu privlači, sjajni su i izražajni plesači, jako izgrađenih osobnosti, sigurni i čisti u svakoj pojedinosti. Brz i precizan rad nogu, mekoća ruku, besprijekorne linije, plesači koji se odlikuju temperamentom i lakoćom skoka, a plesačice savršenom ornamentikom grupe, izrađenošću svakoga pokreta. Ovo je ansambl koji predstavlja vrh ruske baletne škole (i Marijinskog kazališta i Boljšoja), iza koje stoji ime i umjetnička osobnost nenadmašne Maje Pliseckaje, te znanje i energija nekadašnjeg soliste Boljšoj teatra Gediminasa Tarande, što je izvanredan mamac i za publiku koja inače ne prati baletno pozorište.

 

Ovo je najveći kulturni događaj u našem gradu ove godine, te jedinstvena prilika za građane i građanke Tuzle i tuzlanske regije  da vide pravu baletnu predstavu! Balet je više od igre; to je nadmetanje sa emotivnim i duhovnim životom. Učinimo da se građani i građanke Tuzle i tuzlanske regije osjećaju kao dio Evrope i svijeta!

 

Cijene ulaznica su 8 KM (tribine) i 12 KM (parter), a možete ih kupiti u CD shopu “Sejo i Vili” i u prostorijama Radio Kameleona.

Posted in Projekti.