U četvrtak, 4.oktobra – “Trka u štiklama”

Udruženje Radio Kameleon Tuzla, u povodu obilježavanja oktobra-mjeseca borbe protiv raka dojke, organizira humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za kupovinu mamografa. S tim uvezi ćemo u četvrtak, 4.oktobra, upriličiti manifestaciju pod nazivom “Trka u štiklama”. Trka u štiklama održat će se na platou ispred Mercator centra u Tuzli sa početkom u 19 sati. Registracija učesnika vršit će se na dan održavanja trke.

 

Dobrovoljne priloge za kupovinu mamografa, posjetioci će moći ostavljati u, za tu svrhu pripremljene kutije, koje će biti postavljene na prigodnim pultovima ispred Mercatora i u gradu.

 

Pozivamo vas da nam se pridružite,i upoznate javnost o ovom humanitarnom događaju.

 

Broj oboljelih od raka dojke u BiH posljednjih godina je povećan za 100 odsto, navode medicinski stručnjaci. Svake godine u našoj zemlji od ove bolesti oboli oko 1300 žena, a oko 500 njih izgubi borbu za život. Bolest se može izliječiti ako se na vrijeme otkrije.  Mamografija i ultrazvuk dojki su trenutno najefikasniji metod za rano postavljanje dijagnoze raka dojke. Preporučuje se pregled svake 2 godine kod žena starijih od 50 godina, a kod žena koje su u porodici imale bolest preporučuje se češće. Do četrdesete godine, svaka žena bar jednom treba da ode na pregled, mada se preporučuje da se od 35-te godine to praktikuje jednom godišnje.

Posted in Vijesti.