VIDEO: Poziv da nam se pridružite: JEDNA MILIJARDA USTAJE – kampanja protiv nasilja nad ženama

Danas je u prostorijama radija  Kameleon u Tuzli održana press konferencija povodom sutrašnjeg protesnog okupljanja i plesa kao dijela  globalne svjetske akcije “1 Milijarda Ustaje”.

Prisutnima su se obratili ispred organizatora NVO Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije-Udruženje  Radio Kameleon – Edina Selesković, Fatima Bećirović – koordinatorica za rad sa nasiljem u porodici ispred UG “Viva žene”,  Mira Vilušić – HO “ Horizonti” te Miralem Tursinović – Omladinski Resursni centar Tuzla.

 

Edina Selesković je pozvala sve da sutra dođu i pridruže se protesnom okupljanju i plesu u 14 sati na platou ispred MUP-a TK u Turalibegovoj ulici. “ Pokažimo da je Tuzla još jednom dio globalne svjetske priče i omogućimo naraštajima koji dolaze, našim kćerkama i sestrama da riječ “nasilje” bude dio prošlosti” –  izjavila je Edina Selesković.

 

Fatima Bećirović je kao osoba koja je direktno uključena u riješavanje ovoga problema iznijela je konkretne podatke koji se tiču rada i iskustava UG “Viva žene”  u vezi nasilja nad ženama. U okviru “Sigurne kuće” koja radi pod okriljem ove organizacije prošle godine bilo je smješteno 87 osoba od toga 45 žena i 42 djece. Kroz dnevni boravak “Sigurne kuće” prošlo je 220 osoba a 340 poziva bilo je upućeno na njihov SOS telefona na koji se prijavljuju slučajevi nasilja u porodici. Kako je g-đa Bećirović istakla ove cifre su na nivou BiH dosta veće jer su ovo podaci samo njihove organizacije.

 

Mira Vilušić predstavlja organizaciju koja od 1993 g. pomaže osobama koje su izložene nasilju, prvo kroz projekte pomoći ženama Srebrenice a sada i svima ostalima. Napomenula je da mi kako država imamo solidno urađenu zakonsku regulativu koja tretira problem nasilja nad ženama ali je problem što se ti zakoni i ne provode. Posebno se zahvalila Kameleonu koji se pridružio organizaciji ove manifestacije, zbog čega  će ova manifestacija biti dosta “ vidljivija” tj. poruka će doći do više ljudi, za razliku od nekih drugih sličnih manifestacija koje su do sada organizovane na ovu temu.

 

Miralem Tursinović je pozvao ponovo sve da se sutra pridruže u protesnom plesu napominjući da je Omladinski resursni centar uvijek podržavao i da će podržavati i ovaj i slične projekte.

 

Kristina  Gligorović ispred radio Kameleona je napomenula da je se veliki broj osnovnih i srednjih škola potvrdio svoje prisustvo ovoj manifestaciji tako da nas sutra sve očekuje jedno dobro druženje.

 

Napominjemo da se akcija “1 Milijarda Ustaje” realizuje u 200 zemalja širom svijeta dok će u BiH se održati u 34 grada. Za plesni dio manifestacije se brine plesna skupina Dirty Angels Crew iz Tuzle koji su za ovu priliku spremili i posebne koreografije.

 

Očekujemo vas sve sutra, 14. Februara 2013 god u 14 sati na platou ispred MUP-a TK, ulica Turalibegova u Tuzli, da zajedno Protestvujemo, Plešemo i Ustanemo! protiv nasilja nad ženama.

 

Okupljanje počinje u 13 sati i 30 minuta.

 

Pokažimo i mi da smo dio svijeta, recimo NE nasilju nad ženama!!!

Posted in Vijesti.