FOTO//Velika čast i ponos: Naša umjetnica Edina Selesković svojom svjetski poznatom instalacijom otvorila “Skopsko leto 2017”

Čast da otvori “Skopsko leto 2017”, zajedno sa ambasadoricom BiH u Makedoniji Lepom Babić, imala je naša Tuzlanka Edina Selesković, umjetnica koja svojom umjetničkom postavkom “Think Freedom – between today & tomorrow” polako osvaja svijet.

Njene ručno rađene ptice u svijet šalju poruke slobode, tolerancije, mira, zajedništva, ljubavi, ujedinjenja, a s ciljem spajanja mladih generacija. Instalacija, koja se pruža uz glavnu ulicu u gradu Skoplju je sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrene boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.

Na večerašnjem otvaranju “Skopskog leta” je vladala zaista sjajna atmosfera, a prisustvovao je veliki broj ambasadora i prijatelja BiH, a sve je to svojom svirkom “začinio” Skopski trubački orkestar.

Nakon Skoplja, instalacija “Think Freedom” biće postavljena u Splitu, Rovinju, Berlinu, Budimpešti, Kopenhagenu, Lisabonu, te u dalekom “bijelom svijetu” – u Ekvadoru, Argentini, Japanu, Australiji…

Posted in Kultura.