FOTO: Tuzla ustala

Preko hiljadu mladih Tuzlaka danas je tačno u 14 sati  ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova TK podiglo glas protiv nasilja nad ženama u okviru akcije “JEDNA MILIJARDA USTAJE” – kampanja protiv nasilja nad ženama.

Protestno okupljanje u okviru svjetske akcije za područje Tuzle organizovalo je Udruženje Radio Kameleon – Otvorena Mreža ljudskih prava i demokratije zajedno sa partnerima iz udruženja Vive žene, HO Horizonti, Magic factory i Asocijacije srednjoškolaca TK.

Podršku kampanji dalo je i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Ambasada Kraljevine Norveške u BIH te brojne druge institucije i pojedinci.

 

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BIH, Njena Ekselencija Anne Vibeke Lilloe, naglasila je u svom obraćanju prisutnima važnost ozbiljnog i sistematskog pristupa rješavanju problema nasilja nad ženama, osvrnuvši se na iskustva iz Norveške.

 

Učenici osnovnih i srednjih škola, građani Tuzle, zaplesali su oficijelni ples akcije “One Billion Rising -Break The Chain” uz mlade plesače Dirty dance crew iz Tuzle.

 

Tačno u 14 sati upućena je poruka iz Tuzle: “I Tuzla ustaje!!! Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama! “

 

Zahvaljujemo se svima koji su se u Tuzli i u svijetu uključili u kampanju “Jedna Milijarda Ustaje!” i pozivamo da  svaki dan u godini radite na sprječavanju i zaustavljanju nasilja nad ženama.

Udruženje Radio Kameleon – Otvorena Mreža ljudskih prava i demokratije

Izvor: kameleon.ba

Posted in Vijesti.