BH Engineering weeks 2019

Mjeseci novembar i decembar u 2019. godini bijahu rezervisani za realizaciju projekta “BH Engineering Weeks 2019” (Sedmice Inžinjeringa 2019), čiji organizator je bila i Fondacija budućnosti u BiH (BH Futures Foundation), te su tako studenti, članovi i stipendisti Fondacije uzeli aktivno učešće kao volonteri i članovi organizacionog odbora na konferencijama i događajima sličnih formata, kako u većim gradovima diljem BiH, tako i u njihovim matičnim gradovima.

Ovaj projekat, koji se u našoj zemlji uspješno realizirao drugu godinu zaredom i slovi za jedan od najvećih naučnih i biznis projekata u državi, uzeo je maha u velikim gradovima poput Tuzle, Banja Luke i Sarajeva, ali i u manjim gradovima kao što su Lukavac, Živinice, Novi Grad, Gračanica, Gradačac i Gradiška. Pri tome vrijedi istaknuti trud i učešće studenata i članova Fondacije budućnosti u BiH, koji su se pružili zaista izvrsnu suradnju i obavljali zadatke besprijekorno.

Na većim konferencijama u Tuzli i Sarajevu, student i člannovi gore spomenute Fondacije uzeli su učešće kao volonteri na akreditiranju učesnika, predavača, pomaganjem na sceni i u kateringu, dok su na konferenciji u Banja Luci učešće uzeli također i kao organizatori, te predavači i voditelji tehničkih i netehničkih radionica. Na svim tim konfarencijama učesnici su imali priliku slušati i upoznati predstavnike velikih i uspješnih kompanija u BiH i svijetu, brojne inovatore, profesore, akademike, CEO menadžere i ljude iz svijeta biznisa i različitih grana inžinjeringa, a koji su kroz plenarna predavanja i panel diskusije pričali o zanimljivim i gorućim temama koje se tiču inžinjeringa i biznisa u BiH i svijetu­. Među takvim predavačima bila je i Tatjana Vučičizvršna direktorica Bit Alijanse, te ujedno i članica Upravnog Odbora Fondacije budućnosti u BiH.

Međutim, ono što posebno raduje jeste to da se pojedini studenti nisu zadovoljili samo volontiranjem na konferencijama u većim gradovima, nego su se potrudili organizovati manje događaje sličnog formata u matičnim gradovima.

Tako je u Novom Gradu počekom novembra upriličena Arduino radionica u organizaciji naših stipenidistica Fondacije Ivane Čulić i Nevene Kisin. Ubrzo zatim, u Živinicama je uslijedila posjeta lokalnoj kompaniji Alfa-Mi i panel diskusija na temu “Put uspjeha u BiH”, organizovani od strane Emine Mahmutbegović, Dženite Đulović i Ivane Stjepić. Svega par dana kasnije, uslijedila je posjeta kompaniji Kovan koju je za srednjoškolce i sve zainteresirane u svojoj Gračanici upriličio Muhamed Isabegović zajedno sa kolegom Miralemom Bulićem.  Zatim je u Gradačcu upriličena nova Arduino radionica, ovaj put u režiji Arijane Beširović.  

Polovinom mjeseca novembra upriličena je prva velika konferencija ovog projekta, i to u Tuzli, gdje su studenti aktivno volontirali, te organizovali meetup sa tadašnjim predavačima i vrhunskim naučnicima i poduzetnicima kao što su Almir Badnjevićosnivač laboratorije za verifikaciju medicinskih uređaja  VerlabNamikom Hrlenosiocem časne titule IBM Fellow. Na tim sastancima, student su imali priliku direktno razgovarati sa pomenutim naučnicima.

Ubrzo zatim je 23. novembra u Lukavcu upriličena mini-konferencija, koju je organizovao Nermin Đuzić okupivši mlade i inspirativne ljude, među kojima i pojedine studente iz Fondacije budućnosti u BiH, a koji su imali priliku kroz predavanja i radionicu obratiti se prisutnima i prenijeti znanje i iskustva.

26. novembra i 12. decembra, održane su još dvije velike i centralne konferencije i to u Bihaću i Sarajevu, da bi ovu jednu prelijepu priču prošlog vikenda kompletirali stipendisti Fondacije Damir Bajramović, Nikolina Bulović i Marijana Dragičević, koji su uz pomoć kolega i prijatelja organizovali Engineering Meetup u Gradišci.

Nema pravih riječi kojima možemo iskazati našu sreću, zadovoljstvo i ponos na sve ove mlade ljude koji su u proteklom periodu uložili mnogo truda, vremena i znanja, te bili aktivni i društveno-korisni članovi zajednice, te tako još jednom pokazali šta se može postići kada se energija, entuzijazam i volja usmjere u pozitivne svrhe. Čestitamo svima na uspješnom volonterskom angažmanu i organizaciji ovih fenomenalnih događaja i želimo im puno sreće u budućnosti i daljem radu.

Događaj je realizovan u saradnji sa partnerima i BH Telecomom.

https://tuzlainfo.ba/index.php/novosti/item/19487-bh-engineering-weeks-2019-jedan-od-najuspjesnijih-bosanaca-u-svijetu-inzinjerstva-dolazi-u-tuzlu

https://www.fsk.unsa.ba/novosti/item/552-2-bh-sedmice-inzenjerstva-2019-2-bh-engineering-weeks-2019.html

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/pocelo-je-odbrojavanje-do-pocetka-bh-enginnering-weeks-2019-u-sarajevu/359688

Posted in Projekti, Vijesti.