Summit-om mladih zatvoren prvi Festival mladih

Jučer je u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” svečano otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu.

Summit je zaključak Festivala mladih koji je svečano otvoren 22.08.2021. godine manifestacijom „Tuzla pleše“ i trajao je mjesec dana.

Na svečanom otvaranju prvog summita mladih u TK obratili su se Direktor Festivala mladih, Amir Zonić, Direktor Omladinskog resursnog centra Miralem Tursinović, Zamjenik ambasadora Italije, Mateo Evangelista, Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović i Premijer Tuzlanskog kantona, prof. Kadrija Hodžić.

„Šest lokalnih zajednica, Sapna, Čelić, Gračanica, Gradačac, Lukavac i Tuzla  su podržale ovaj projekat u potpunosti. Ovo nije još jedan Festival u kojem smo mi trebali napraviti koncerte i velike partyje, njegov cilj je bio da se upoznaju stvari na terenu, da odemo u gradove i općine, da se upoznamo sa omladinskim organizacijama i da na neki način napravimo presjek šta se to dešava u omladinskom sektoru,“ kazao je direktor Festivala mladih 2021, Amir Zonić.

Nakon svečanog otvaranja imali smo panel pod nazivom „Obrazovanje za 21. stoljeće” gdje su Tatjana Vučić, direktorica Bit Alliance, prof. Kadrija Hodžić, Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, Damir Zenunović, profesor na Rudarsko Građevinsko Geološkom fakultetu u Tuzli skupa sa Zlatkom Berbićem razgovarali o planovima za Kampus UNTZ, o budućnosti obrazovanja u TK i o samoj digitalizaciji.

Također prvom Summitu mladih u TK pridružili su nam se i organizatori Evropske prijestolnice mladih Novi Sad –  OPENS 2019.

„Naša ideja je bila da se otvore vrata omladinskim organizacijama i da se dopuni ono što već imamo. Naša zajednička delovanja mladih i omladinskih organizacija se na kraju isplatila,“ Vukašin Grozdanović, koordinator  OPENS-a Novi Sad.

Sa nama su bili i predstavnici Lukavca i Čelića gdje se razovaralo o daljim planovima, lokalnoj politici i regionalnom potencijalu.

Na prvom Summitu mladih čast i zadovoljstvo nam je bilo ugostiti britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Matta Fielda.

Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi za Bosnu i Hercegovinu jeste da bude stabilna država u kojoj će mladi željeti da ostanu, istakao je ambasador Field.

Ambasador Field je naglasio i da Ujedinjeno Kraljevstvo građanima Bosne i Hercegovine nudi pune stipendije za master studije na bilo kom univerzitetu u UK, na koju se svake godine prijavljuje na stotine kandidata. „Konkurs za Chevening stipendije za narednu akademsku godinu je trenutno otvoren i pozvao bih sve potencijalne kandidate da se prijave, jer je ovo zaista izvrsna prilika da svoje znanje unaprijede na nekom od prestižnih univerziteta u UK, da steknu nova iskustva i upoznaju osobe iz cijelog svijeta, a, po povratku u BiH, da svojim znanjem i iskustvom doprinesu razvoju svoje zemlje,“ rekao je ambasador Field.

Predstavnik Vijeća mladih Tuzlanskog kantona, Amar Grabić govorio je o stanju i perspektivi mladih u TK.

U sklopu Summita održan je i panel na temu “Lokalne priče inspirišu.” Slobodan Blagovčanin ispred ORC-a Tuzlavodio je panel na kojem su diskutovali Adnan Mujkić, Pozorište mladih Tuzla, Denis Bećirović, Mašinski fakultet Tuzla, Dejan Milkunić, Srednja muzička škola Tuzla i Sandra Hurtić, Pokrenite se.

Nakon toga uslijedio je koncert Srednje muzičke škole.

Festival mladih je u Tuzlanskom kantonu okupio hiljade mladih, spremnih  da se pokažu na polju umjetnosti, aktivizma, sporta, ekologije, naprednih tehnologija, nauke i inovacija.

Festival mladih promoviše znanje, talenat i uspjeh, a mladima daje nova međunarodna poznanstva, vještine, znanja i samopouzdanje za preuzimanje liderskih uloga. Ovo je projekat koji spaja različitosti nastojeći da mladima pruži iskustva u širokom spektru aktivnosti i najkvalitetniji kulturni sadržaj.

 

Posted in Projekti.