BIMAL d.d. proizvodi u skladu sa Halal standardom od 2012.

Brčko, 29. oktobra 2015 – U brčanskoj fabrici za proizvodnju jestivih ulja BIMAL d.d. uspješno je provedena treća recertifikacija Halal standarda, u skladu sa kojim BIMAL proizvodi od 2012. godine.

BIMAL suncokretovo ulje, koje nosi oznaku halal proizvoda, vodeći je proizvod na domaćem tržištu, ali bilježi i sve veći prodor na tržišta jugoistočne Evrope te Bliskog Istoka. Posjedovanje Halal certifikata otvorilo je pristup mnogim tržištima, među kojima je najznačajnije tržište Turske, na kojem BIMAL u posljednje dvije godine bilježi stalni porast izvoza.

Rast izvoza doveo je do otvaranja vlastite firme za distribuciju na području Turske u junu ove godine, a značajno je širenje i na druga tržišta Bliskog Istoka među kojima izdvajamo Sudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Jordan i Izrael. U planu je dalje širenje na području Bliskog Istoka, ali i centralne i jugoistočne Evrope. Halal standard počiva na preventivnoj proaktivnoj metodi i kompatibilan je sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju oblast kvalitetnog upravljanja proizvodnjom (ISO, HACCP i drugi). Karakteristike halal proizvoda su zdravstveno ispravni proizvodi u skladu sa islamskim propisima, a dodatna kontrola kvaliteta garantuje sigurnost proizvoda koje BIMAL proizvodi.

Danas je BIMAL opremljen najsavremenijim postrojenjima i sa modernom proizvodnom tehnologijom svrstava se u sam vrh proizvođača jestivih ulja u regionu. Sa svojim proizvodima od suncokretovog, sojinog i sjemena uljane repice, BIMAL spada u red najmodernijih fabrika ulja u jugoistočnoj Evropi.

Posted in Vijesti.